Afvalvermindering

In Europa is de hoeveelheid afval die we produceren in 40 jaar verdubbeld. Alleen al in Frankrijk wordt 650 miljoen ton weggegooid. Elke dag zorgt ieder persoon voor ongeveer een kilo afval.
Het terugbrengen van de hoeveelheid afval is nu echt een noodzaak voor onze planeet. De beste manier om afval te verminderen is stoppen met de productie van wegwerpproducten.

Duurzame producten daarentegen, kunnen hergebruikt worden en zorgen voor een veel schonere omgeving.
De evenementen sector leent zich goed voor milieu educatie. Festivals, concerten, sport- en culturele evenementen trekken een groot publiek. Dit biedt de kans verschillende soorten publiek voor te lichten over duurzaamheid, en de effectiviteit van een concept te testen.

Zo kwamen we er toe een simpel en leuk systeem in het leven te roepen door recyclebare en herbruikbare bekers (afwasbaar) te introduceren.
Nu blijkt dat dit goed heeft uitgepakt: gedragsverandering zonder efficiëntieverlies voor de bedrijfsvoering van het evenement. Het is door organisatie en publiek uitstekend ontvangen. Met herbruikbare beker houdt het publiek zich actief bezig met duurzame ontwikkelingen.

Door ons concept zijn de 20 grootste festivals in Frankrijk gestopt met het gebruik van wegwerpbekers.
Gebruik van duurzame bekers dragen bij aan milieubehoud en zorgen voor afval vermindering vanaf de bron.
De overstap van een wegwerp- naar een duurzaam product

Wat cijfers:

Als iedere persoon zou consumeren als een Europeaan, zouden we 8 van onze planeten nodig hebben om aan onze consumptie behoefte te voldoen.

In Frankrijk wordt 80% van alle verkochte goederen al na éénmalig gebruik afgedankt.

99% van alle verkochte producten zijn binnen 6 weken afval.
In Frankrijk zorgt ieder persoon in zijn leven voor 30 ton afval.
In 2004 gaven Franse economisch belanghebbenden gezamenlijk $11 miljard uit aan afvalverwerking.

Het afschaffen van plastic tasjes heeft sinds de invoering van de maatregel al voor een vermindering van 28.000 ton afval gezorgd (bron: ADEME)
We gebruiken en gooien weg, we gebruiken weer en gooien weer weg. Dit patroon hehaalt zich tienduizenden keren tijdens grote evenementen. Zelf thuis is ons gedrag hetzelfde.
Wat als we hetzelfde concept invoeren voor plastic bekers?

Grote evenementen zoals festivals, zorgen voor tientallen tonnen afval. Sommig afval, zoals van wegwerpbekers is te voorkomen. Deze soort bekers is het wel het duidelijkste voorbeeld van een product voor eenmalig gebruik.
We gebruiken en gooien weg, we gebruiken weer en gooien weer weg. Dit patroon herhaalt zich tienduizenden keren tijdens grote evenementen. Zelf thuis is ons gedrag hetzelfde.
Deze bekers zijn niet recyclebaar. Dus als we geen eind maken aan deze manier van doen, blijven we onze leefomgeving vervuilen met afval dat constant verwerkt moet worden. Met desastreuze gevolgen voor het ecologisch evenwicht.

Beperking van afval bij de bron.

Ook is het, dankzij dit systeem, niet langer nodig een eindeloze hoeveelheid wegwerpbekers te produceren. Elke beker kan naar wens gereinigd en herbruikt worden. Hierdoor reduceren we de productiehoeveelheid.
Daardoor maakt dit systeem een eind aan het beginsel van een wegwerpbeker voor ieder persoon.

Net zoals supermarkten afschaffing van plastic tasjes hebben ingevoerd, zo kunnen we ons ook in de toekomst een gedragsverandering voor het gebruik van 'herbruikbaar' in plaats van 'wegwerp' voorstellen. Dat is een concrete stap naar afvalvermindering.
 
 

Solution de gestion de contenu : Blyss CMS, developpé par Kairn (Toulouse).